Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Termín "bílá hlava" jsem nikdy neslyšela, ale slyšela jsem několikrát v TV výraz "bílá sv..ě". Nevím, jestli je správně Cikán nebo Rom, ale znám Cikány, pro které je označení Rom urážkou. Oni jsou Cikáni a Romové jsou podle nich aktivisté, kteří zradili rodinu. Jenže je to těžké, protože jak já mám vědět, jak kterému z nich říkat? Na jedné straně jsou mezi nimi normální lidé, s kterými se dá vyjít, na druhé straně jsou mezi nimi jedinci, kteří se chovají tak strašně, že je jedno, jestli jsou světlí, tmaví, růžoví, oranžoví nebo mají fialové puntíky na zeleném podkladu. Buď se člověk chová plus minus v normě a pak je jedno, jakou má barvu, nebo výrazně vybočuje, žije na úkor druhých a nebere na ně ohledy a pak je zase úplně jedno jakou má barvu nebo jak si říká. Jen je zarážející představa některých Romů, jak strašně těžký mají život. Všichni máme těžký život a jen na každém z nás jak si s tím poradíme. Ale mohu se plést, takže pokud je mezi diskutujícími nějaká bílá hlava, která má snadný život a všechno jí tak nějak samo padá do klína, nikdo se na ni nikdy špatně nepodíval, nechť se ozve. ;-)

1 0
možnosti
JK

Proč nikdy nebyla zveřejněna jména těch našich cikánů,kteří byli na té konferenci v roce 1971?

1 0
možnosti
MV

Téměř všichni jsou Cikáni. Romové jsou pro mě profesionální Cikáni, tj. ti, které vídáváme / slýcháváme / čteme v médiích.

1 0
možnosti
Foto

Rom je oslovení uvnitř skupiny. To oslovení také znamená muž, žena je Romni a v množném čísle Roma. Slovo Cikán je název Romů zvenčí, tak od nepaměti oslovovali lidé skupinu mimo komunitu. Cikán není žádná nadávka

Opsáno z Romea. Cz.

5 0
možnosti

Včera jsem narazil na romea.cz na článek s titulkem:

Manifest romské akademičky Ethel Brooks: Evropa je naše.

Zajímavé informace. Po jeho přečtení jsem si připadal jako bych žil v nějakém záporném čase.

2 0
možnosti
Foto

I toto téma je už klasikou sociální "korektnosti", kdy dotyční sami většinou nevědí, kam se zařadit.... domnívám se, že často i proto, aby se náhodou svým rozhodnutím nepřipravili o nějakou výhodou, ale hlavně netuší, v čem je problém, protože podstata je v něčem jiném: oni vers. gádžové.

Podle mých zkušeností a názoru pejorativnost z cikána začali dělat především sociální inženýři a ne sami cikáni, ti se postupně začali přidávat později, především jejich organizace, ne jednotlivci. Snad to souviselo i se změnami ve způsobu života.

3 0
možnosti
Foto

Inu... máte v textu mnoho nepřesností, otázkou je, proč tam jsou :-).

Tedy asi takhle:

Termín Rom pochází z romštiny a označuje muže romského původu. Romové si tak říkají už staletí. Tedy rozhodně ne od roku 1971. Tehdy to jen Romové neřekli veřejně. A že jste se to nikde neučil? Představte si, že já se na základce taky neučil, kdo byl Jan Masaryk. Proč asi?

U nás v Čechách a na Moravě je slovo Cikán označením, které může mít pejorativní nádech. Především, když tak oslovíme člověka, který si není příliš jist svým postavením nebo má nižší sebevědomí. Takových lidí může být spousta. Pak slovo „Cikán“ (příslušník národnosti), zesílené ještě v písemné formě výrazem „cikán“ (příslušník nějaké tlupy), může znít velmi urážlivě.

Termín gádžo proti tomu označuje kohokoli, kdo není romského původu. S trochou nadsázky tedy může být gádžem i nigerijec s obrovskými bílými zuby. A prosím, nemystifikujte. Rozhodně se nejedná o urážku.

Pokud jde o termín "dilino", v romštině se běžně používá jako české "pitomec". Ve větě "nejsem pitomec, abych nevěděl že... " si nahraďte termín "pitomec" termínem "dilino", význam je zcela stejný. Tedy znovu trošku nepřesnost. Termín "dilino/dilini/diline" rozhodně není vždycky urážka. A nakonec.. vyrostl jsem mezi Romy na Žižkově, ale větu "tak co Vy hlavy bílý, Vy nic neumíte ..." jsem fakt nikdy neslyšel od nikoho jiného, než od Michala Malého tady na blogu.. to je nějaká nová mantra, nebo?

3 12
možnosti
Foto

Otázku, proč jste se neučil o JM byste měl položit především sobě.

3 0
možnosti
MB

Obecně k doplnění - Cikáni, samovolně sebe nazývající se Romy, jsou až neuvěřitelným tematem. Na názvu nezáleží ! - První záznamy, 1417, skupina v čele s králem Sindelem, Zikmund Lucemburský, vystavuje 1423 povolení usídlování se. Následné záznamy, v popravčích knihách Rožmberků, klasika loupeže . Marné snahy M.Terezie, i syna Josefa II, dekret 1782 o přizpůsobení se, i cestou školní docházky ! V podstatě i neuvěřitelná doba - úsilí - o prosté začlenění se. Získej práci, bydlení a prostě žij. To vše je známé - méně např. jejich pohádky ! Liší se od naší klasiky - Boj dobra a zla - přičiň se svou pracovitostí s důvtipem, zvítězíš a budeš oceněn ! U nich jinak ! Existují dva světy - náš a jejich. My byli znevýhodněni, ztratili vlast, (Indie ?), tedy putujeme, hledáme a není nám přáno. Máš tedy právo si i vzít pro sebe - ze světa bílých. Zvláštní symboly - Zlato ! Čím více na sobě - tím více ochrany před zlem, nemocemi a zároveň status úspěšnosti. Neřeš, co bude zítra - žij dnes ! Shrnuto - Uběhlo asi 600 let a nikdo si s nimi - Neví rady ! Naprostá rarita, např. v tom, že oni jsou dokonce zdrojem - Tvorby pracovních příležitostí ! Viz Ziskovky, asistentové, všemožné komise. V podstatě nemají jinou náplň jako ten Josef II. ! Cesta vede přes vzdělanost omladiny - Dbej hygieny a choď do školy. Vzdělávej se , získej práci a svůj příbytek. Žij, nikdo ti v tom nebrání ! Nefunguje to ... :-)

10 0
možnosti
Foto

Cesta přes vzdělanost není špatná, ale záleží na tom, z jaké rodiny omladina pochází, romské rodiny nejsou všechny stejné. Vzdělávání a tím pádem přibližování se většinové společnosti je i cestou ochrany společnosti, ale domnívám se, že finančně velmi náročnou,. Nehledě na přístup minulého režimu k řešení menšin u nás, který problémy prohloubil ač možná v dobrém úmyslu. Efektivita současné politiky týkající se Romů se projeví až s generační obměnou a to může trvat více než jednu generaci, pak budou moci říci, zda vzdělávání romské omladiny byla cesta skutečnému začlenění nebo jen ochranou společnosti. :) Většinová společnost by měla být nad věcí, je to vždy o lidech a ne každý, kdo s menšinami pracuje má dobře, rozumně nastavené hranice a pravidla, tam vidím chybu...v přístupu jednotlivých pracovníků.

1 1
možnosti
  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1040x
... žít a zůstat v životě úplně sám v samotě,to není úplně nejvhodnější a nejšťastnější,ale ne vždy o tom rozhodujeme my sami,někdy jsme dokonce bez šance postaveni tzv. před hotovou věc ... a tečka ...a toto mají zvířata geneticky v sobě zakódované,a proto žijí ve smečkách,různých společenstvech,pospolitostech a symbiózách ...... káždý z nás,bez rozdílu toho v jaké své momentální životní situaci se nachází, to má na tomto světě na určitý čas všechno pouze a jenom propůjčené ... ... ten,kdo si to již uvědomil,a i se podle toho tak již chová,přemýšlí a uvažuje,patří mu za to tedy i poděkování ... ... ten,kdo je pomalejší,tak se k tomuto prokouše...po čase také,a budiž všem tyto články návodem,slabikářem,pomůckou,příručkou  ... může nastat situace,že některé myšlenky, prezentované v článcích, v někom z Vás vyvolají nepříjemný a negativní pocit,který je označován,jako VZTAHOVAČNOST,ale mohu Vás uklidnit,protože pokud by u Vás tato situace,nastala,tak se jedná o SVĚDOMÍ...

...život mě naučil,že nejnebezpečnější a nejbezpečnější zároveň, jsou zbraně : -lidský jazyk -tužka -papír ... nakonec ne jednou jsem se stal terčem posměchů,ironických poznámek,zesměšňování a ponižování,že moje IQ a schopnost komunikovat,odpovídá tomu,že musím psát,a to nejlépe ještě do konceptu...ano,tak mě to život naučil,nestydím se za to a budu v tom i pokračovat dále,jelikož se mi to osvědčilo i z dob,když mi bylo vyhrožováno odstraněním a fyzickou likvidací,když jsem byl vystaven a stal se obětí rabování a plundrování,když jsem byl uvržen do SAMOTY,když jsem zůstal na všechno a ve všem SÁM.....ale osvědčilo se mi to i v době,kdy po tom všem,mi byl navrhut SMÍR v domnění,že bude vše ZAPOMENUTO...

P.S.  Z přetrvávajících zdravotních důvodů není moje motorika ještě úplně vpořádku, v souvislosti s vkládáním myšlenek skrz klávesnici na "papír", a tak to může někdy působit diletantsky, až komicky  :-(